Vriendenmiddag 26-09-2015


Op zaterdag 26 september jl. hebben wij als bestuur van de “Vrienden van de Breepleinkerk en van de Orgelzolder” de tweede Vriendenmiddag/Reünie georganiseerd. Er heerste een geanimeerde stemming en het was weer een groot succes! Het programma was heel afwisselend met een lunchbuffet, onze organisten Martin en Wim werkten belangeloos mee en zorgden voor een mooi stuk orgelspel waarbij de aanwezigen verzoeknummers in konden dienen. Ds. Anja Matser, ook bekend van de Zingen Maakt Blij diensten verzorgde, eveneens belangeloos, een korte en erg mooie meditatie. Er was een expositie van de Orgelzolders en de schrijver van het boek “Het Geheim van het Breeplein”, Jan Vermeulen, was zelf aanwezig om het boek te verkopen en te signeren. Bakkerij Pot uit Barendrecht had de ouderwetse broodkar weer ter beschikking gesteld, het is zo leuk om de broodjes hierin te kunnen presenteren.
Ook was er een quiz met 25 vragen met allerlei weetjes over de Breepleinkerk en de Orgelzolders. De vragen van de quiz willen wij u niet onthouden, deze vindt u elders in deze nieuwsbrief.
Tijdens de middag stond er een inzamelingspot voor de Roparun op de lunchtafel. Wij wilden ook dit jaar weer een goed doel koppelen aan de Vriendenmiddag/Reünie. De Roparun is een non-stop estafetteloop tussen Parijs en Rotterdam en Hamburg en Rotterdam. Doel is om geld op te halen om projecten te financieren om het leven van kankerpatiënten zo goed en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Eén van de Vrienden zet zich in voor dit goede doel en heeft het bedrag persoonlijk in ontvangst genomen. In de inzamelingspot zat het mooie bedrag van € 116,35. Iedereen bedankt voor de gift!

Hartelijk bedankt


Wij hebben het als organisatie en als bestuur een feest gevonden om dit weer te mogen organiseren, we hopen dat de aanwezigen een fijne middag hebben beleefd.
Hierbij willen wij alle vrijwilligers en medewerkers heel hartelijk bedanken, zonder jullie was dit niet mogelijk geweest!
Boekpresentatie 8 mei 2015


NIEUW!! Boek: "Het geheim van het Breeplein"

 

De afgelopen maanden is Jan Vermeulen bezig geweest met het schrijven van een jeugdroman. Die is inmiddels af en zal begin mei bij uitgeverij De Banier uitkomen onder de titel 'Het geheim van het Breeplein'.

Het boek gaat over het indrukwekkende verhaal van twee Joodse families die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten in de Breepleinkerk en is grotendeels verteld door de ogen van domineeszoon Gert Brillenburg Wurth.

Op 8 mei zal er in de Breepleinkerk een boekpresentatie worden gehouden: U bent daarvoor hartelijk uitgenodigd! (Zie de Breeplein poster voor meer informatie over deze boekpresentatie).
Een unieke kans om de plaatsen te zien waar de de onderduikers zich in de oorlog hebben schuilgehouden. Verder hoopt Jan Vermeulen twee ooggetuigen te interviewen en wat meer over de achtergronden van het boek te vertellen.

Uiteraard is het boek tijdens de boekpresentatie te koop.

Daarna zal het ook in de (christelijke) boekhandel verkrijgbaar zijn.

Hopelijk tot ziens op 8 mei


Meer informatie over het nieuwe boek


Het geheim van de Breepleinkerk

 

Het is oorlog in Nederland, en dat is in Rotterdam goed te merken. Joden worden opgepakt, voedsel wordt steeds schaarser en op straat is het oppassen geblazen: de Duitsers zijn overal.
Domineeszoon Gert Brillenburg Wurth en zijn neef Henk de Haan krijgen er van dichtbij mee te maken.
Tijdens een warme zomermiddag zoeken de twee vrienden de koelte van de Breepleinkerk op, om daar te spelen met hun Märklintrein.

Terwijl ze bezig zijn een rails aan te leggen, horen ze ineens ergens op de galerij een klap. Het lijkt wel of er nog iemand in de kerk is. Maar er is niemand te zien …

Bij Gert ontstaat het vermoeden dat er onderduikers in de kerk verborgen zijn, maar zijn vader en moeder geven geen geheimen prijs.

Toch gebeuren er soms vreemde dingen in huis, waaruit Gert zijn eigen conclusie trekt. Daarmee krijgt de oorlog ineens een levensgevaarlijke kant: wat als het geheim van het Breeplein ontdekt wordt?

 

Het geheim van het Breeplein gaat over het zogeheten ‘Achterhuis’ van Rotterdam.

Geschiedenisdocent Jan Vermeulen heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze bijzondere geschiedenis.

Het resultaat is een boeiend jeugdboek. Leeftijd 12 jaar en ouder.
Het kind van de Breepleinkerk (Artikel AD Woendag 22 april 2015)


Emile Kool (71) eert de oorlogshelden

die zijn leven hebben gered

 

ROTTERDAM | Op 6 januari 1944 wordt Emile Kool geboren in de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid.

Het onderduikadres van zijn Joodse ouders Rebecca en Maurice Kool, die dan al anderhalf jaar verborgen zitten op de enauwde orgelzolder van dit statige gebedshuis. ‘De mensen die toen ons leven hebben gered, ben ik nog steeds dankbaar.’

MARCEL POTTERS

 

Emile is nu 71 jaar oud en woont samen met zijn vrouw in een rijtjeshuis buiten Rotterdam.

Voor het eerst spreekt hij uitgebreid over....

Lees verder

 

>> Klik hier voor meer info over de orgelzolder